Dla niektórych jest symbolem zdrowotnych zagrożeń i estetycznych problemów podczas gdy inni dostrzegają jej niezbędną rolę w funkcjonowaniu organizmu. Czy naprawdę powinniśmy demonizować tkankę tłuszczową, czy może warto przyjrzeć się jej z innej perspektywy?
Adipocyty:
Czyli komórki tłuszczowe, pojawiają się w 14. tygodniu życia płodowego. Noworodek ma około 13% tkanki tłuszczowej, a pod koniec pierwszego roku życia wartość ta wzrasta do 28%. U noworodków adipocyty rosną głównie przez zwiększenie objętości natomiast w okresie dojrzewania przez zwiększenie liczby komórek. Ilość tkanki tłuszczowej zależy od płci, wieku, genów, aktywności fizycznej i diety. Kobiety mają więcej tkanki tłuszczowej niż mężczyźni (18-25% vs. 13-18%). Zarówno nadmiar jak i niedobór tkanki tłuszczowej są niekorzystne dla zdrowia ponieważ pełni ona ważne funkcje fizjologiczne.
Zalety tkanki tłuszczowej
Warstwa izolacyjna:
Tkanka tłuszczowa działa jako warstwa izolacyjna, chroniąca nas przed utratą ciepła. Brunatna tkanka tłuszczowa (BAT) odgrywa kluczową rolę w termoregulacji czyli utrzymaniu odpowiedniej temperatury ciała, poprzez produkcję ciepła.
Stabilizacja narządów:
Podskórna i około narządowa tkanka tłuszczowa pełnią ważną rolę w ochronie i stabilizacji naszych narządów wewnętrznych, takich jak nerki.
Magazyn zasobów energetycznych:
Pełni rolę magazynu energetycznego przechowując tłuszcz. Dzięki temu nasze komórki mogą funkcjonować nawet w okresach niedoboru pożywienia. Gdy dostarczamy mniej energii niż potrzebujemy tkanka tłuszczowa rozkłada triacyloglicerole na kwasy tłuszczowe, które trafiają do krwiobiegu i są wykorzystywane przez komórki jako źródło energii.
Produkcja leptyny:
Leptyna, zwana „hormonem sytości” ponieważ wpływa na podwzgórze wywołując uczucie sytości. Leptyna oddziałuje także na osie podwzgórze-przysadka-tarczyca i podwzgórze-przysadka-gonady. U kobiet z niskim poziomem tkanki tłuszczowej obniżenie leptyny może prowadzić do zaburzeń miesiączkowania. Ponadto leptyna reguluje hematopoezę, gojenie się ran i reakcje immunologiczne. Produkowana jest głównie przez tkankę tłuszczową podskórną ale także przez trzewną, łożysko, mięśnie szkieletowe, mózg i żołądek.
dipokina produkowana głównie przez tkankę tłuszczową podskórną zwiększa insulinowrażliwość, oksydację kwasów tłuszczowych, zużycie glukozy w mięśniach oraz zmniejsza glukoneogenezę w wątrobie i proces miażdżycowy. Jej poziom spada u osób otyłych ale rośnie wraz ze wzrostem stężenia HDL cholesterolu.