STRONA GŁÓWNA          OFERTA          O MNIE          KONTAKT

02 czerwca 2025
a pile of green and black olives sitting on top of each other
02 czerwca 2025

Cynk

Cynk to mikroelement, który występuje w każdej komórce i płynach ustrojowych organizmu, pełniąc kluczową rolę w wielu procesach biochemicznych. Jego zalecana dzienna dawka nie powinna przekraczać 100 mg. Choć może wydawać się mało znaczący, jego obecność w organizmie jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania. Niedobór cynku objawia się różnymi problemami zdrowotnymi, co świadczy o jego niezwykle ważnej roli w organizmach żywych.

 

Cynk pełni w organizmie szereg kluczowych funkcji, w tym katalityczne, strukturalne i regulacyjne. Jako składnik ponad 300 enzymów, uczestniczy w wielu procesach życiowych. Jego rola jest niezastąpiona w:

  • Aktywacji polimerazy DNA, która bierze udział w syntezie DNA.
  • Udziale w obronie przed wolnymi rodnikami dzięki dysmutazie ponadtlenkowej.
  • Regulowaniu równowagi kwasowo-zasadowej poprzez anhydrazę węglanową.

 

Cynk jest także niezbędny w syntezie białek, kwasów nukleinowych, ekspresji genów oraz w ochronie organizmu przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu. Jego obecność wspomaga produkcję hemu, metabolizm alkoholu, wydzielanie hormonów (w tym testosteronu, insuliny, tyroksyny) oraz prawidłowe odczuwanie smaku i zapachu. Wpływa również na odporność organizmu i syntezę białka wiążącego witaminę A, co jest istotne dla zdrowia oczu.

 

Cynk wchłania się w ilości 10-40% z pożywienia, z lepszą biodostępnością w przypadku produktów zwierzęcych niż roślinnych. Wchłanianie cynku zwiększają białko zwierzęce, kwasy organiczne, takie jak kwas cytrynowy, oraz niektóre aminokwasy, takie jak histydyna i cysteina. Z drugiej strony, absorpcję cynku mogą utrudniać takie składniki jak żelazo niehemowe, miedź, kadm, a także wysoki stosunek fitynianów do cynku, obecność wapnia, kwasu szczawiowego oraz frakcji błonnika pokarmowego. W organizmach ludzkich istotną rolę w wchłanianiu cynku pełni metalotioneina – białko, które powstaje w enterocytach i ułatwia transport cynku do organizmu.

 

Niedobór cynku objawia się u dorosłych zmianami skórnymi, wypadaniem włosów, zaburzeniami smaku i węchu, problemami z widzeniem o zmroku oraz opóźnionym gojeniem się ran. U niemowląt i dzieci brak cynku może prowadzić do zahamowania wzrostu, hipogonadyzmu, opóźnienia wzrostu, utraty apetytu oraz objawów występujących także u dorosłych, takich jak zmiany skórne i wypadanie włosów.

 

Nadmierne spożycie cynku może prowadzić do problemów żołądkowych, utraty apetytu oraz zaburzeń w gospodarce lipidowej.

 

Jego niedobór może dotyczyć różnych grup osób.

Ważne, aby szczególnie dbały o niego:

  • Mężczyźni z problemami z płodnością i kobiety z nieregularnymi cyklami miesiączkowymi,
  • Osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej,
  • Osoby starsze, ponieważ niedobór cynku może przyczyniać się do rozwoju choroby Alzheimera.
  • Osoby przeziębione,
  • Pacjenci po operacjach,
  • Osoby z chorobami cywilizacyjnymi, np. cukrzycą typu 2,
  • Pacjenci z nowotworami, zwłaszcza z rakiem prostaty,

 

Występowanie w produktach na 100g:

  • Żółty ser – Cheddar – 4,5 mg
  • Mleko – 0,4 mg
  • Wołowina – 3,24 mg
  • Żółtko jaja kurzego – 3,21 mg
  • Feta – 2,88 mg
  • Jagnięcina – 2,82 mg
  • Otręby pszenne – 7, 27 mg
  • Orzeszki ziemne – 3,27 mg
  • Fasola – 3,21 mg
  • Ciecierzyca – 2,86 mg
  • Pistacje – 2,8 mg
  • Kasza gryczana – 2,1 mg
  • Awokado – 0,64 mg
  • Jeżyna – 0,53 mg
  • Aronia – 0,53 mg
  • Malina – 0,42 mg