STRONA GŁÓWNA          OFERTA          O MNIE          KONTAKT

02 czerwca 2025
a pile of green and black olives sitting on top of each other
09 czerwca 2025

Kasza I ryż rodzaje

KASZE

 

Bulgur

Otrzymywana z częściowo obgotowanego ziarna pszenicy durum, wyróżnia się wysoką zawartością błonnika co wspiera trawienie. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu oraz witaminom z grupy B i minerałom jest cennym składnikiem diety osób dbających o zdrowie metaboliczne i kontrolę wagi.

 

Gryczana

Polecana dla osób z celiakią i na diecie bezglutenowej. Dostępna w wersji nieprażonej lub prażonej, zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, beta-karoten oraz polifenole, takie jak rutyna, która działa przeciwzakrzepowo i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera także magnez, potas, fosfor, miedź, żelazo, mangan i cynk.

 

Jaglana

Pochodzi z prosa i ma alkalizujące oraz moczopędne właściwości. Wspomaga działanie śledziony i trzustki. Jest źródłem magnezu, potasu, żelaza, krzemu oraz witamin z grupy B. Pomaga przy niestrawnościach, wymiotach oraz biegunkach.

 

Jęczmienna

Pozyskiwana z ziaren jęczmienia, występuje w postaci pęczaku, kaszy perłowej i łamanej. Jest doskonałym źródłem selenu, witaminy E, magnezu, potasu, wapnia i fosforu. Działa przeciwutleniająco, antynowotworowo, a także obniża cholesterol i zmniejsza ryzyko zakrzepów żylnych.

 

Kuskus

Drobna kasza z pszenicy durum, łatwa i szybka do przygotowania. Jest źródłem magnezu, żelaza, cynku, miedzi, manganu oraz witamin z grupy B, jednak zawiera mniej błonnika niż inne kasze. Lekkostrawna, polecana dzieciom, kobietom w ciąży i osobom starszym.

 

Manna

Powstaje z przemiału ziaren pszenicy jest drobną kaszą często stosowaną w dietach lekkostrawnych. Łagodzi biegunki i jest jedyną kaszą bogatą w jod. Zawiera także witaminy z grupy B, potas, żelazo, magnez, miedź i cynk.

 

 

RYŻ

 

Abario

To podstawa włoskiego risotto, znana z okrągłych ziaren i dużej zawartości skrobi. Pochodzi z Piemontu, a po ugotowaniu staje się kremowy i kleisty, idealnie wchłaniając smaki bulionu i przypraw. Doskonały do risotto oraz deserów ryżowych, jak puddingi.

 

Basmati

To ceniona odmiana o orzechowym smaku i delikatnym aromacie. Jego długie, wąskie ziarna są podstawą kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Po ugotowaniu jest sypki i idealny do dań azjatyckich. Przed gotowaniem warto go przepłukać i gotować na małym ogniu, bez mieszania i zostawić chwilę pod przykryciem.

 

Biały

To jedna z najpopularniejszych odmian w Polsce. Ma neutralny smak, długie ziarna i jest lekkostrawny, dzięki czemu pasuje do wielu dań. Wszechstronny i łatwy w przygotowaniu, sprawdza się w każdej kuchni.

 

Brązowy

To zdrowsza alternatywa dla ryżu białego, bogata w błonnik, witaminy i minerały. Zachowuje otręby co nadaje mu wyrazisty smak i więcej wartości odżywczych. Gotuje się go około 30 minut ale stanowi świetny wybór dla osób dbających o zdrową dietę.

 

Czarny

Zwany też fioletowym lub zakazanym, wyróżnia się intensywną barwą dzięki antocyjanom – przeciwutleniaczom obecnym także w jagodach. Ma bogaty smak, delikatnie orzechowy aromat i cenne właściwości prozdrowotne.

 

Czerwony

Średnioziarnisty i bogaty w antyoksydanty oraz błonnik, cieszy się uznaniem dietetyków. Popularny w kuchni Tajlandii i Filipin, współcześnie jest także uprawiany we Francji szczególnie w regionie Camargue, gdzie ceniony jest za swoje wyjątkowe walory smakowe.

 

Dziki

Dziki ryż wyróżnia się orzechowym smakiem, sypkością oraz wysoką zawartością błonnika i witamin z grupy B. Choć jego gotowanie trwa dłużej, a cena jest wyższa, rekompensuje to wyjątkowymi walorami smakowymi i odżywczymi.

 

Jaśminowy

Jest to długoziarnista, smukła odmiana ryżu pochodząca z Tajlandii. Najbardziej wyróżnia ją delikatny aromat i lekko kleista konsystencja po ugotowaniu oraz słodkawy smak. Dostępny jest w dwóch wersjach kolorystycznych – biała będzie bardziej lekkostrawna, brązowa zaś będzie zawierała więcej składników odżywczych.

 

Kleisty

Ryż kleisty, krótko ziarnisty i bogaty w amylopektynę, po ugotowaniu staje się bardzo kleisty. Idealny do tradycyjnych dań azjatyckich i deserów, stąd nazywany jest także słodkim ryżem. Pomimo nazwy, nie zawiera glutenu.

 

Mochigome

Ceniony w kuchni japońskiej ma krótkie ziarna i wyjątkowo kleistą konsystencję po ugotowaniu. Niezastąpiony w tradycyjnych deserach, takich jak mochi, oraz daniach jak sekihan, zyskuje popularność dzięki swoim unikalnym właściwościom.

 

Paraboiled

Poddawany jest obróbce hydrotermalnej, która pozwala przenieść składniki odżywcze z łupinki do wnętrza ziarna. Łączy zalety ryżu brązowego i białego – jest odżywczy, a jednocześnie łatwy i szybki w przygotowaniu. Sprawdza się w różnorodnych potrawach, od codziennych po wykwintne.

 

Do Sushi

To ryż o krótkich ziarnach i wysokiej zawartości skrobi, co sprawia, że po ugotowaniu staje się kleisty i łatwy do formowania. Jego konsystencja i smak są kluczowe dla tradycyjnego sushi, jednego z symboli kuchni japońskiej.

 

Złoty

To genetycznie modyfikowana odmiana, która zawiera zwiększoną ilość prowitaminy A (beta-karotenu). Stworzony, by pomóc w walce z niedoborem tej witaminy. Modyfikacja ma na celu zmniejszenie problemów zdrowotnych, takich jak kurza ślepota czy osłabiony układ odpornościowy.

 

Ryżowy

Produkowany z mąki ryżowej i wody, jest bezglutenowy i ceniony za lekkostrawność oraz delikatny smak. Idealny do dań azjatyckich, takich jak sałatki, zupy czy stir-fry, jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Po ugotowaniu należy go odcedzić, by zapobiec klejeniu.

 

 

Indeks glikemiczny ryżu:

Ryż biały

73

Ryż arborio

69

Ryż czarny

42-68

Ryż basmati

58

Ryż jaśminowy

50-58

Dziki ryż

57

Ryż czerwony

55-58

Ryż do sushi

68-92

Ryż parboiled

38-50