STRONA GŁÓWNA          OFERTA          O MNIE          KONTAKT

Podsumowanie


Woda niewątpliwie jest ważnym składnikiem w naszej codziennej diecie, Należy dbać o jej dostateczną podaż w ciągu dnia i nie doprowadzić do odwodnienia. Najlepsza woda będzie taka, po którą chętnie sięgniemy, będzie bezpieczna, smaczna i będzie służyć naszemu zdrowiu. Od nas zależy czy wybierzemy wodę butelkową, kranowa, gazowaną czy z dodatkami.

 

 

 

 

Jaką wodę wybierać?


     Warto czytać etykiety na butelkach kiedy kupujemy wodę. Na etykiecie znajdziemy informację o zawartości składników mineralnych na 1 l wody czyli o mineralizacji. Dodatkowo możemy się dowiedzieć ile kationów i anionów poszczególnych pierwiastków zawiera wybrana przez nas woda.


Podstawowy podział wód wygląda następująco:

     o Wody niskozmineralizowane (źródlane) – do 500mg składników mineralnych w litrze,
     o Wody średniozmineralizowane 500-1500mg składników mineralnych w litrze,
     o Wysokozmineralizowane 1500-4000mg składników mineralnych w litrze,
     o Wody stołowe (mineralizowane) mają ponad 4000 mg składników mineralnych           w litrze, uzyskuje się je poprzez wzbogacanie wód źródlanych.


Warto zwrócić uwag, żeby wybrana przez nas woda zawierała magnez i wapń.


Co z wodą kranowa?


     Dużo osób sięga teraz po wodę kranową. Badania pokazują, że jest to woda w pełni bezpieczna i przeznaczona do bezpośredniego spożycia. Woda kranowa w zależności od lokalizacji geograficznej zawiera różne ilości składników mineralnych. Jej skład jest badany i określany przez badania prowadzone m.in. przez sanepid. Ich spożycie jest jak najbardziej bezpiecznie, a zawartości rozpuszczonych składników mineralnych nierzadko jest zbliżona do wód butelkowanych.


Co z wodą gazowaną?

 

     Woda gazowana to nic innego niż woda nasycona dwutlenkiem węgla (CO 2 ). Dwutlenek węgla zawarty w wodzie ułatwia trawienie poprzez drażniący wpływ na śluzówkę żołądka i nasila wydzielanie soków trawiennych. Spożycie jednorazowo większej ilości wody z gazem przyśpiesza przesuwanie treści pokarmowej w jelitach. Obecność dwutlenku węgla w wodzie od czasu do czasu jest korzystna zwłaszcza po bardzo obfitym posiłku i u osób z niedokwasotą żołądka. Woda gazowana może natomiast nie sprawdzić się u osób z nadkwasotą żołądka, chorobą wrzodową, refluksem i przy zapaleniu błony śluzowej żołądka.


Czysta woda mi nie smakuje


     Jeśli nie lubisz smaku czystej wody, warto rozważyć dodatek świeżych owoców i ziół, które w delikatny sposób zmienią jej smak, ale nie będą zawierały dodatku cukru jak w przypadku wód butelkowych smakowych. Pod spodem znajdziesz kilka moich propozycji.

          1. Woda z cytryną, imbirem i mięta
          2. Woda z malinami i cytryną
          3. Woda z grejpfrutem, pomarańczą i cytryną
          4. Woda z truskawkami, cytryną i limonką
          5. Woda z grejpfrutem i ananasem

24 kwietnia 2023

 Wróć do strony głównej

     

 

 

 

     Źródłem wody mogą być też herbaty, które są dość popularnym produktem. Z wartościowych substancji odżywczych herbaty zawierają antyoksydanty, z mniej wartościowych m.in. taniny które utrudniają wchłaniane głównie: żelaza, magnezu i wapnia. Warto wprowadzić herbaty do naszej diety, jednak korzystniej będzie nie spożywać ich bezpośrednio z posiłkami, żeby nie zakłócić wchłaniania składników odżywczych.

 

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opracował normy, gdzie ustalono dobową normę na spożycie wody na poziomie 2500ml/ dobę dla mężczyzn i 2000ml/dobę dla kobiet.


Istnieje mylne przekonanie, że dla osób starszych spada zapotrzebowanie na wodę. Normy spożycia na wodę dla osób starszych są takie same jak dla osób dorosłych, a patrząc na funkcję wody np. usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii widać, że w wieku starszym odpowiednie spożycie wody może mieć istotny wpływ na zdrowie, samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie organizmu.


Źródło wody, które zdecydowanie nie jest polecane to napoje słodzone. Zawierają zazwyczaj bardzo duże ilości cukru i tzw. „puste kalorie” czyli kalorie, które nie wnoszą ze sobą żadnej wartości odżywczej. Uwaga na wody smakowane, wody smakowe zawierają dodatki cukrów lub substancji słodzących. W szklance wody smakowej (250 ml) może znajdować się aż 11,4g cukru, czyli ponad

2 łyżeczki!


Odwodnienie


     Wodę powinnyśmy pić przez cały dzień małymi porcjami, żeby nie doprowadzić do odwodnienia. Odwodnienie organizmu jest bardzo groźne:

          -odwodnienie w granicach 2-3% masy ciała obniża wydolność fizyczną organizmu,
         - odwodnienie 5-8% masy ciała powoduje nasilenie niewydolności fizycznej i             

            powoduje niewydolność psychiczną,
          -odwodnienie 15-20% masy ciała kończy się śmiercią.

 

Objawy odwodnienia:

         -ciemne zabarwienie moczu i mała objętość moczu(pierwsze sygnały odwodnienia),
         -sucha błona śluzowa w jamie ustnej,
         -sucha skóra,
         -zaparcia,
         -osłabienie, bóle głowy,
         -uczucie gorąca, duszności.

 

Woda butelkowa, kranowa, gazowana, smakowa? Co wybrać?

 

     Woda stanowi 45-70% masy ciała naszego organizmu, uśredniając przyjmuje się, że jest to ok. 60%. Rozbieżności w poziomie zawartości wody wynikają z różnic m.in. płci, wieku i aktywności fizycznej. Zawartość wody zmienia się też z wiekiem. U noworodków woda stanowi ok 75% masy ciała, a u osób w podeszłym wieku jest to ok. 50% masy ciała.


Funkcje wody


     Woda posiada wiele funkcji w naszym organizmie, ale możemy podzielić je na 4 główne grupy:
          1. prawidłowy przebieg procesów metabolicznych,
          2. termoregulacja,
          3. usuwanie szkodliwych produktów przemiany materii (np. toksyn),
          4. transport, rozpuszczanie i wchłanianie substancji odżywczych.
     

     Dzięki wodzie możliwe jest formowanie spożytej żywności w jamie ustnej, przełykanie oraz jej dalszy transport w przewodzie pokarmowym. Woda umożliwia działanie enzymów trawiennych, przenoszenie tlenu z płuc do komórek ,a także usuwanie produktów przemiany materii i w końcu wydalanie produktów pod postacią moczu i kału.


Zapotrzebowanie na wodę


     Zapotrzebowanie na wodę zależy od wielu czynników, natomiast średnio przyjmuje się, że powinniśmy pić conajmniej  1,5l-2l wody na dobę. Czynniki, które mają wpływ na dobowe zapotrzebowanie to m.in. płeć, wiek, masa ciała, aktywność fizyczna i temperatura otoczenia. Musimy pamiętać, że czysta woda (butelkowa lub kranowa) to nie jest cała woda, która wlicza się w dobową podaż wody. Część wody dostarczamy do organizmu z pożywieniem: warzywami, owocami, część dostarczamy pijąc soki owocowe lub jedząc zupy.

 

     

 

 

 

 

 

 

 

 

Woda