Skład kawy to m.in. kofeina, kwasy organiczne, olejki eteryczne, związki fenolowe (głównie kwas chlorogenowy) i witaminy. Zawartość poszczególnych
składników, zależy od ziaren kawy, gatunku, sposobu uprawy, pochodzenia oraz od sposobu parzenia. W niektórych krajach np. w USA, Włoszech, Hiszpanii czy Norwegii kawa jest głównym źródłem przeciwutleniaczy (antyoksydantów). Głównie znanym i popularnym związkiem występującym w kawie jest kofeina. Jej zawartość wacha się od 30 do 175mg w filiżance.
Podsumowanie
Regularne picie kawy w bezpiecznych ilościach ma wiele właściwości prozdrowotnych, za dawkę wykazującą najlepszy prozdrowotny wpływ podaje się 4-5 filiżanek kawy dziennie. Kawa ma zarówno bezpieczny, a nawet pozytywny wpływ na zdrowie jak i niepowtarzalny smak i zapach, który może towarzyszyć nam każdego poranka.
Kilka popularnych pytań dotyczących kawy:
Czy kawa odwadnia?
Kofeina zawarta w kawie ma właściwości diuretyczne, może więc działać
moczopędnie. Właściwości moczopędne obserwuje się u osób, które przez długi okres czasu nie spożywały kawy (kofeiny) i przyjmą jednorazowo jej dużą dawkę (300mg - 500mg czyli około 3-5 filiżanek). U osób spożywających regularnie kofeinę efekt moczopędny jest znacznie słabszy, więc u osób spożywających kawę regularnie twierdzenie, że kawa odwadnia jest trochę na wyrost.
Czy kawa wypłukuje magnez ?
Jedna filiżanka espresso zawiera ok 24 mg magnezu. Może nie jest jego
najbogatszym źródłem, jednak biorąc pod uwagę właściwości moczopędne kawy, gdzie u osób pijących regularnie kawę ten efekt jest bardzo mocno osłabiony, to ilość wypłukiwanego magnezu jest niewielka. Efekt spożycia i wypłukania magnezu wychodzi na „0”, bądź więcej magnezu którego źródłem była kawa zostaje w organizmie niż zostaje wypłukane.
Kawa hamuje wchłanianie żelaza ?
Kawa, głównie kofeina zaburza wchłanianie żelaza o 24 – 70%. Warto więc nie spożywać kawy do posiłku bogatego w żelazo np. czerwonego mięsa, wątróbki, jajek, roślin strączkowych, żeby żelazo mogło się wchłonąć.
Czy kawa jest kaloryczna ?
Generalnie czarna kawa czy z dodatkiem mleka np. 2% nie jest wysokokaloryczna, ale jeśli zdecydujemy się np. na kawę smakową z bitą śmietaną, piankami i sosem karmelowym to wartości energetyczne są już znaczne wyższe i może to być nawet dodatkowe 500 kcal.
Rakotwórczy akrylamid w kawie ?
Często można przeczytać że kawa zawiera akrylamid – kancerogenny związek, który powstaje podczas palenia ziaren kawy. Ilości akryl amidu, który powstaje w tym procesie jest tak niewielki, że nie można traktować kawy jako poważne zagrożenie tym związkiem dla zdrowia. Dla porównania porcja frytek zawiera go nawet 40 razy więcej.
Co zrobić żeby kawa była jak najbardziej wartościowym źródłem prozdrowotnych
związków?
Warto wydłużyć czas parzenia kawy, wtedy więcej składników aktywnych
przejdzie do naparu. W przeprowadzonych pomiarach wykazano, że kawy z ekspresu, gotowane(tureckie) i filtrowane(kawy amerykańskie) mają największe ilości przeciwutlniaczy i związków fenolowych. Wykazano też, że im bardziej zmielona jest kawa, tym więcej związków przechodzi do naparu.
Wpływ kawy na zdrowie:
- zmniejszenie ryzyka chorób nowotworowych (głównie nowotworów endometrium, prostaty, jelita grubego, wątroby),
- zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób układu sercowo – naczyniowego,
-znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II,
-zmniejszenie ryzyka wystąpienia choroby Parkinsona i Alzheimera,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia depresji,