Podsumowanie
Lody ze względu na wysoką zawartość energii, cukrów prostych i tłuszczu, zwłaszcza nasyconych kwasów tłuszczowych są klasyfikowane jako słodycze i powinny być spożywane okazjonalnie. Ich energetyczność można porównać z batonami, ciastkami, czekoladą czy innymi słodyczami. Jednak w prawidłowo skomponowanej diecie możemy znaleźć dla nich miejsce jako formę deseru czy przekąski -nie codziennie i w umiarkowanych ilościach. Kiedy po nie sięgamy warto zwrócić uwagę na ich skład i wybierać te z jak najmniejszą ilością substancji dodatkowych. Świetną alternatywą będzie przygotowanie lodów samodzielnie. Będziemy mieć wtedy pewność co do ich jakości i składu. Możemy kontrolować w ten sposób zawartość tłuszczu i cukru, a co za
tym idzie – wartości energetycznej.
Produktem na który warto zwrócić uwagę są lody probiotyczne. Jest to przykład żywności funkcjonalnej. Według definicji ,,żywność funkcjonalną określa się jako żywność, która wykazuje pozytywny udokumentowany wpływ na organizm człowieka, ponad ten który wynika z efektu odżywczego zawartych w niej składników odżywczych uznawanych za niezbędne’’. Lody probiotyczne wzbogacane są w szczepy bakterii probiotycznych. Takie lody mogą być urozmaiceniem diety i wzbogaceniem mikroflory jelitowej. Dodatek probiotyku nie powoduje zmiany smaku czy struktury lodów ani innych cech organoleptycznych produktu.
A teraz trochę teorii i matematyki
Wartość energetyczną produktów wyraża się w kilokaloriach (kcal). Potoczne użycie słowa „kaloria” znacznie odbiega od faktycznego znaczenia tej jednostki. W nazwie potocznej używa się słowa kaloria, w rzeczywistości mając na myśli kilokalorię.
1 kilokaloria (kcal)=1000 kalorii(cal). Np. mówimy że 1 pączek ma 300 kalorii, w rzeczywistości jest to 300 kilokalorii, ponieważ jednostką wartości energetycznej są kilokalorie, potocznie skraca się jednak nazwę do kalorii.
100g lodów dostarcza 120-140 kcal. Temperatura lodów wynosi ok. -10°C
Temperatura ciała człowieka wynosi ok 37 0 C (żołądek) Dostarczając 100 g lodów o temperaturze -10°C organizm musi je ogrzać do temperatury panującej w żołądku. Lody muszą zostać ogrzane o ok. 50°C.
Z definicji kalorii:
Żeby podnieść temperaturę 1g czystej wody, pod ciśnieniem 1 atmosfery o 1°C potrzeba 1 kalorii.
Pamiętajmy, że jedna kaloria to tak naprawdę 1/1000 kilokalorii.
100g lodów musimy ogrzać o 50°C
100 x 50 = 5000 kalorii = 5 kilokalorii
Żeby organizm ogrzał 100 g lodów potrzebuje 5 kcal, a nie 50 kcal jak podają pewne źródła. Błąd wynika z mylnego i potocznego skracania jednostki kilokalorii do zwyczajowo używanej kalorii.
Patrząc, że 100g lodów zawiera ok 120 kcal, a na ogrzanie lodów spalimy 5 kcal niestety dalej jesteśmy sporo na plusie i nie można mówić tutaj o odchudzających właściwościach lodów
Skład lodów to w uproszczeniu produkt bazowy: śmietanka, mleko, owoce albo woda oraz składniki dodatkowe: cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, żółtka jaj, oleje roślinne. Zdarza się też, że dodawane są emulgatory. Ich funkcja to uzyskanie bardziej gładkiej struktury i konsystencji. Kolejny dodatek to aromaty - niskie temperatury powodują, że naturalne zapachy są mniej wyczuwalne, dlatego dodaje się aromaty najczęściej owocowe, żeby uwydatnić smak i zapach lodów. Ostatni istotny dodatek to stabilizatory, najczęściej mączka chleba świętojańskiego i guma guar. Ułatwiają one wchłonięcie pęcherzyków powietrza i uzyskanie miękkiej i kremowej konsystencji, powodują też, że lody tak szybko się nie rozpływają.
Temperatura na zewnątrz sprawia, że sezon na lody rozpoczął się już w pełni. W związku w tym ostatnio w telewizji śniadaniowej temat lodów również był „na tapecie”. Analizowano rodzaje lodów, pochodzenie, czy są zdrowe i czy warto je jeść. Padło też stwierdzenie, że lody odchudzają. Organizm jedząc zimne lody musi je ogrzać, co zmusza go do wydatku energetycznego, a to powoduje że wydatek energetyczny na ogrzanie lodów jest wyższy niż kalorie, które tych lodach zjedliśmy. To powoduje „ujemne kalorie” i odchudzający wpływ lodów.
Ale.. czy na pewno tak to działa?
Lody można podzielić według różnych kryteriów. Ze względu na surowiec, z którego
są przygotowane, na pochodzenie, na proces wytwarzania i jeszcze wiele innych.
Podział, który można spotkać najczęściej to podział ze względu na główny produkt w
lodach. Możemy wyróżnić:
Lody śmietankowe – produktem bazowym jest śmietana, dalej dodatki cukru i aromatów,
Lody jogurtowe – na bazie jogurtu,
Lody bezmleczne – bazą są białka mleka lub inne białka pochodzenia roślinnego z dodatkiem tłuszczu,
Sorbety – bazą są owoce, nie zawierają dodatku tłuszczu ani nabiału,
Sherbety – bazą również są owoce, zawierają jednak dodatek mleka lub śmietany,
Lody wodne – składają się z zamrożonego syropu cukrowego, barwników i aromatów.
31 maj 2023
Temperatura na zewnątrz sprawia, że sezon na lody rozpoczął się już w pełni. W związku w tym ostatnio w telewizji śniadaniowej temat lodów również był „na tapecie”. Analizowano rodzaje lodów, pochodzenie, czy są zdrowe i czy warto je jeść. Padło też stwierdzenie, że lody
Temperatura na zewnątrz sprawia, że sezon na lody rozpoczął się już w pełni. W związku w tym ostatnio w telewizji śniadaniowej temat lodów również był „na tapecie”. Analizowano rodzaje lodów, pochodzenie, czy są zdrowe i czy warto je jeść. Padło też stwierdzenie, że lody