STRONA GŁÓWNA          OFERTA          O MNIE          KONTAKT

Jagoda:

 

Zawiera więcej garbników

 

Lepsze źródło antyoksydantów –
opóźnienie procesów starzenia. Zawiera
silny antyoksydant mirtylina- uszczelnia
naczynia krwionośne, razem z żelazem
bierze udział w produkcji czerwonych
krwinek – zapobiega anemii

 

Napar z suszonych liści jagód – działanie
przeciwbiegunkowe (dzięki garbnikom).

 

Same owoce mają pozytywny wpływ na
perystaltykę jelit m.in. ze względu na
błonnik.

 

Wspomagają leczenie siatkówki oka.

Borówka Amerykańska:

 

Skuteczniejsza w profilaktyce niektórych
chorób nowotworowych (dzięki fitoestrogenom- hormonom roślinnym).

 

Kwas foliowy działa profilaktycznie m.in.
w nowotworach macicy i wspiera rozwój
płodu.

 

Kwas egalowy- wspomaga organizm z profilaktyce nowotworów krtani, przełyku

i płuc.

 

Mogą zapobiegać marskości wątroby

 

Wspomagają pracę oczu (np. przy zaćmie

i zwyrodnieniu plamki żółtej)

Jagody Borówka Amerykańska                   

Zawiera więcej garbników

Skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych (dzięki fitoestrogenom- hormonom roślinnym).

Lepsze źródło antyoksydantów – opóźnienie

procesów starzenia. Zawiera silny antyoksydant

mirtylina- uszczelnia naczynia krwionośne, razem z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych

krwinek – zapobiega anemii

Kwas foliowy działa profilaktycznie m.in. w nowotworach macicy i wspiera rozwój płodu. 

Napar z suszonych liści jagód – działanie
przeciwbiegunkowe (dzięki garbnikom)

Kwas egalowy- wspomaga organizm z profilaktyce nowotworów krtani, przełyku i płuc.

Same owoce mają pozytywny wpływ na
perystaltykę jelit m.in. ze względu na
błonnik

Mogą zapobiegać marskości wątroby

Wspomagają leczenie siatkówki oka

Wspomagają pracę oczu (np. przy zaćmie

i zwyrodnieniu plamki żółtej)

 

18 lipca 2023

Borówki czy jagody ?


Wbrew dość powszechnemu przekonaniu borówki i jagody to nie te same owoce. Jagody
– zwyczajowo tylko nazywane borówkami rosną głównie w lasach, gdzie są lokalnie zbierane. Borówki (borówka amerykańskie) są większe, twardsze i są uprawiane w ogrodach.


Skoro już jest jasne, że to nie ten sam owoc, to który jest lepszy?


Nie ma prostej odpowiedzi, ponieważ oba gatunki są bardzo wartościowe. Zarówno jagody jak i borówki mają dużo witamin i minerałów. Są też bardzo bogatym źródłem antyoksydantów więc mają działanie przeciwzapalne. Mają właściwości przeciwbólowe i uspokajające, obniżają poziom LDL we krwi. Są to owoce niskokaloryczne ok 50kcal/100g, więc można śmiało wcinać  Oba owoce nadają się też świetnie jako dodatek do owsianek, koktajli, deserów i ciast.

 

A teraz przyjrzyjmy się im osobno

Jagodzianki (10sztuk)

Składniki

 

Rozczyn:
1 szklanka ciepłego mleka (220ml)
3 łyżki cukru
14g drożdży instant
1 łyżka mąki

 

Ciasto:
2 łyżki masła (40g)
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej (440g)
3 jajka
½ litra jagód 

 

Przygotowanie

 

Rozczyn:
Mleko podgrzać z cukrem. Jak już będzie ciepłe połączyć z mąką i drożdżami. Dobrze wymieszać i rozetrzeć drożdże. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe, nieprzewiewne
miejsce na 20min. Rozczyn po tym czasie powinien podwoić swoją objętość.

 

Ciasto:
Mąkę, masło (miękkie albo roztopione), jajka i rozczyn połączyć. Można wyrabiać ręką albo mikserem – hakiem. Wyrobione ciasto ma być jednolite, sprężyste, lekko lepić się
do ręki, ale bez problemu odchodzić. Jak ciasto będzie gotowe przykryć ściereczką i ponownie odłożyć na 40 -60 min.


Po tym czasie wyrobić delikatnie ciasto ręką i podzielić na w miarę równe kulki, każdą kulkę osobno wyrobić i przykryć ściereczką i zostawić znowu na 15 min żeby urosły. Rozciągnąć kulki w ręce – jak ciasto na pierogi. Na środek położyć jagody, 1-2 łyżek jagód i zawinąć jak pierogi. Wydłużyć kształt i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Można ponownie przykryć ściereczką i zostawić na 20 min żeby urosły.


W między czasie nagrzać piekarnik, opcja góra-dół. 170st. Piec 20-25 min aż się zarumienią. Po upieczenia posypać delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego!

Oba owoce najlepiej jeść świeże, można je też spokojnie zamrozić ze względu na dość krótki sezon, nie strącą dużo właściwości. Obróbka termiczna jednak, ma spory wpływ na pozytywne związki zawarte w jagodach czy w borówkach, więc drożdżówki czy pieczone ciasta będą miały mniej prozdrowotnych substancji niż świeże owoce, to nie znaczy że będą ich całkiem pozbawione.


Pamiętaj, żeby zawsze umyć owoce i warzywa przez jedzeniem.

 

Sezon na jagody i borówki jest dość krótki więc korzystaj z tych „super owoców” póki są

 Wróć do strony głównej