Jagoda:
Zawiera więcej garbników
Lepsze źródło antyoksydantów –
opóźnienie procesów starzenia. Zawiera
silny antyoksydant mirtylina- uszczelnia
naczynia krwionośne, razem z żelazem
bierze udział w produkcji czerwonych
krwinek – zapobiega anemii
Napar z suszonych liści jagód – działanie
przeciwbiegunkowe (dzięki garbnikom).
Same owoce mają pozytywny wpływ na
perystaltykę jelit m.in. ze względu na
błonnik.
Wspomagają leczenie siatkówki oka.
Borówka Amerykańska:
Skuteczniejsza w profilaktyce niektórych
chorób nowotworowych (dzięki fitoestrogenom- hormonom roślinnym).
Kwas foliowy działa profilaktycznie m.in.
w nowotworach macicy i wspiera rozwój
płodu.
Kwas egalowy- wspomaga organizm z profilaktyce nowotworów krtani, przełyku
i płuc.
Mogą zapobiegać marskości wątroby
Wspomagają pracę oczu (np. przy zaćmie
i zwyrodnieniu plamki żółtej)
Jagody | Borówka Amerykańska |
Zawiera więcej garbników |
Skuteczniejsza w profilaktyce niektórych chorób nowotworowych (dzięki fitoestrogenom- hormonom roślinnym). |
Lepsze źródło antyoksydantów – opóźnienie procesów starzenia. Zawiera silny antyoksydant mirtylina- uszczelnia naczynia krwionośne, razem z żelazem bierze udział w produkcji czerwonych krwinek – zapobiega anemii |
Kwas foliowy działa profilaktycznie m.in. w nowotworach macicy i wspiera rozwój płodu. |
Napar z suszonych liści jagód – działanie |
Kwas egalowy- wspomaga organizm z profilaktyce nowotworów krtani, przełyku i płuc. |
Same owoce mają pozytywny wpływ na |
Mogą zapobiegać marskości wątroby |
Wspomagają leczenie siatkówki oka |
Wspomagają pracę oczu (np. przy zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej) |
Wbrew dość powszechnemu przekonaniu borówki i jagody to nie te same owoce. Jagody
– zwyczajowo tylko nazywane borówkami rosną głównie w lasach, gdzie są lokalnie zbierane. Borówki (borówka amerykańskie) są większe, twardsze i są uprawiane w ogrodach.
Skoro już jest jasne, że to nie ten sam owoc, to który jest lepszy?
Nie ma prostej odpowiedzi, ponieważ oba gatunki są bardzo wartościowe. Zarówno jagody jak i borówki mają dużo witamin i minerałów. Są też bardzo bogatym źródłem antyoksydantów więc mają działanie przeciwzapalne. Mają właściwości przeciwbólowe i uspokajające, obniżają poziom LDL we krwi. Są to owoce niskokaloryczne ok 50kcal/100g, więc można śmiało wcinać Oba owoce nadają się też świetnie jako dodatek do owsianek, koktajli, deserów i ciast.
A teraz przyjrzyjmy się im osobno
Jagodzianki (10sztuk)
Składniki
Rozczyn:
1 szklanka ciepłego mleka (220ml)
3 łyżki cukru
14g drożdży instant
1 łyżka mąki
Ciasto:
2 łyżki masła (40g)
3 jajka
2 szklanki mąki pszennej (440g)
3 jajka
½ litra jagód
Przygotowanie
Rozczyn:
Mleko podgrzać z cukrem. Jak już będzie ciepłe połączyć z mąką i drożdżami. Dobrze wymieszać i rozetrzeć drożdże. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe, nieprzewiewne
miejsce na 20min. Rozczyn po tym czasie powinien podwoić swoją objętość.
Ciasto:
Mąkę, masło (miękkie albo roztopione), jajka i rozczyn połączyć. Można wyrabiać ręką albo mikserem – hakiem. Wyrobione ciasto ma być jednolite, sprężyste, lekko lepić się
do ręki, ale bez problemu odchodzić. Jak ciasto będzie gotowe przykryć ściereczką i ponownie odłożyć na 40 -60 min.
Po tym czasie wyrobić delikatnie ciasto ręką i podzielić na w miarę równe kulki, każdą kulkę osobno wyrobić i przykryć ściereczką i zostawić znowu na 15 min żeby urosły. Rozciągnąć kulki w ręce – jak ciasto na pierogi. Na środek położyć jagody, 1-2 łyżek jagód i zawinąć jak pierogi. Wydłużyć kształt i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Można ponownie przykryć ściereczką i zostawić na 20 min żeby urosły.
W między czasie nagrzać piekarnik, opcja góra-dół. 170st. Piec 20-25 min aż się zarumienią. Po upieczenia posypać delikatnie cukrem pudrem.
Smacznego!
Oba owoce najlepiej jeść świeże, można je też spokojnie zamrozić ze względu na dość krótki sezon, nie strącą dużo właściwości. Obróbka termiczna jednak, ma spory wpływ na pozytywne związki zawarte w jagodach czy w borówkach, więc drożdżówki czy pieczone ciasta będą miały mniej prozdrowotnych substancji niż świeże owoce, to nie znaczy że będą ich całkiem pozbawione.
Pamiętaj, żeby zawsze umyć owoce i warzywa przez jedzeniem.
Sezon na jagody i borówki jest dość krótki więc korzystaj z tych „super owoców” póki są