Tego popularnego zwłaszcza latem owocu nie trzeba nikomu przedstawiać, ma jednak kilka zastosowań i zalet, które niekoniecznie są wszystkim znane. Przedstawię kilka jego właściwości i wyjaśnię skąd się biorą, podam też propozycję jego użycia w kuchni. Może dzięki temu sięgnięcie po ten wartościowy owoc częściej .
Arbuz pochodzi z Afryki południowej, jednak jego największym importerem są teraz Chiny. Innym wielkim producentem arbuza jest Turcja (bardzo doceniamy jego smak na wakacjach w tym kraju).
Zalety arbuza
Nawadnianie – aż 90% składu arbuza stanowi woda, jest to świetny wybór na letnie upalne dni,
Źródło witamin: A,B 1 ,B 2 ,B 6 ,C i składników mineralnych: miedzi, manganu, wapnia, fosforu, magnezu i potasu,
Owoc niskokaloryczny – 100g tego owocu zawiera tylko 30 kcal,
Dobre źródło błonnika pokarmowego,
Zawiera przeciwutleniacze przede wszystkim likopen, a także beta-karoten,
Źródło aminokwasów głównie cytruliny.
Czym są likopen i cytrulina?
Likopen to związek organiczny należący do karotenoidów. Jego główna wartość polega na tym, że ma wysoki potencjał antyoksydacyjny, czyli jest silnym przeciwutleniaczem. Posiada
zdolność usuwania z komórek wolnych rodników i wykazuje działanie przeciwzapalne. Dodatkowo likopen odpowiada za czerwoną barwę arbuza. Likopen jest nierozpuszczalny w wodzie, termostabilny i nie ma zdolności przekształcania się w organizmie do beta-karotenu. W świecie warzyw i owoców najwięcej likopenu znajdziemy w pomidorach, na drugim miejscu uplasował się właśnie arbuz.
Cytrulina – jest związkiem chemicznym zaliczanym do alfa aminokwasów, ma szereg zalet:
Cytrulinę ze względu na szereg pozytywnych oddziaływań na organizm można znaleźć też w formie suplementu, często jest pozyskiwana właśnie z arbuza.
Wpływ spożywania arbuza na organizm:
Działanie przeciwnowotworowe, dzięki
zawartości likopenu,
Opóźnienie procesów starzenia się skóry, dzięki obecności przeciwutleniaczy,
Usprawnienie pracy krążenia,
Usuwanie szkodliwych związków
przemiany materii z mięśni,
Wydalanie amoniaku z organizmu,
Działanie moczopędne,
Zapobiega podwyższonemu
cholesterolowi,
Dodaje energii,
Przyśpiesza trawienie,
Wspomaga koncentrację,
Ułatwia zasypianie i poprawia jakość snu,
Ma pozytywny wpływ na skórę i włosy.
W arbuzie największą popularnością cieszy się jedzenie miąższu, doceniamy jego smak i zapach, jest słodki i przyjemnie nam się go je. Na uwagę jednak zasługują jeszcze pestki i skórka, które również kryją swoje prozdrowotne właściwości. Skórka arbuza zawiera największe ilości błonnika, można jeść ją jak resztę owocu, można też zblendować i dołożyć do koktajlu albo zetrzeć na drobne oczka i użyć jak dodatek do deseru lub sałatki.
Pestki arbuza cieszą się dużą popularnością w kuchni azjatyckiej, bliskiego wschodu, Sudanie, Egipcie i Nigerii. Uznawane są jako superfoods czyli produkty spożywcze pełne wartości odżywczych, wykazujące korzystny wpływ na zdrowie ludzi. Pestki arbuza można jeść jako przekąskę. Suszone i prażone z przyprawami pestki arbuza mogą być alternatywą dla chipsów i słonych paluszków. W smaku przypominają prażone pestki słonecznika, mają jednak trochę bardziej orzechowy smak. Innym wykorzystaniem pestek może być zrobienie z nich mączki lub oleju.
Arbuz świetnie smakuje jako owoc spożywany tak po prostu, mnóstwo osób go lubi i nie wymaga specjalnej reklamy. Mam nadzieję, że część przestawionych przeze mnie zalet z arbuza sprawi, że jeszcze częściej po niego sięgnięcie zwłaszcza, że sezon na niego właśnie się rozpoczyna
Poniżej podaje dwie propozycję trochę mniej popularnych sposobów jego wykorzystania.
Napój arbuzowo-limonkowy
Składniki:
Przygotowanie:
Arbuza obrać ze skórki i oczyścić z pestek. Pokroić w kostkę, dodać sok wyciśnięty z dwóch limonek. Opcjonalnie można dodać wodę. Całość zblendować, na koniec można dodać lód i udekorować świeżą miętą. Idealny napój na gorące dni.
Sałatka grecka z arbuzem
Składniki:
Przygotowanie:
Arbuza oczyścić z pestek i odciąć skórkę. Pokroić: arbuza, fetę, cebulę i oliwki. Nasiona słonecznika podprażyć na patelni. Do miseczki przełożyć rukolę i pokrojone wcześniej składniki. Całość można skropić oliwą z oliwek i sokiem z limonki. Na wierzch dodać prażone pestki
słonecznika.
Smacznego!